Klein-Schreuder Skulpturpark


Hagestell i en skulpturpark

Mange av gjestene våre gir oss ros for hageanlegget i skulpturparken og hvor fint det er vedlikeholdt. Hagestellet, deriblant beskjæring av 100 palmer og 58 morbærtrær, for ikke å snakke om å holde ugresset i hele hagen under kontroll, er utrolig arbeidskrevende.

I begynnelsen gjorde vi alt selv, men siden den gangen er både vi og trærne blitt over tyve år eldre, og vi makter det ikke lenger. Nå har vi profesjonelle gartnere som hjelper oss ti timer i uken, og på lørdager er det også kjærkomne frivillige som stiller opp.

Marja har i mange år tatt seg av skulpturene når de trenger stell etter sandregn eller fordi tiden går. Og på vinteren hjelper Leoni og Arend oss med alle slags nødvendig hagearbeid. Hvis du også er glad i hagestell og har lyst til å bidra, hører vi gjerne fra deg.

tuinieren275En av de viktigste tingene for en hage i vårt klima er vannforsyningen. Umiddelbart etter at vi overtok eiendommen, kjøpte vi derfor en tilkobling til landbruksvannet fra Benidorm hos Regantes. Dette er resirkulert avløpsvann.

Da vi koblet oss til dette nettet, ble vannet bare mekanisk renset ved å la faste stoffer synke til bunns. Gjennom lufting blir nå også det biologiske oksygenforbruket (BOF) redusert. Det kjemiske oksygenforbruket (KOF) blir ikke behandlet, det må gjøres med kjemikalier.

I hagen er det lagt ut et nett med dryppslanger for å vanne plantene og trærne. De er inndelt i seks grupper der hver gruppe etter tur vannes en time, til sammen med ca 10 m3 pr. dag. Fordi vi bruker stadig mer vann samtidig som slangene ikke har økt i dimensjon, begynner trykket ved vanningspunktene å bli i minste laget. Derfor er vi nå i gang med å legge ut tykkere slanger.

Mange av trærne og plantene i parken har vi selv satt som stiklinger eller sådd med frø. Ikke bare for å spare penger, men fordi det gir stor glede og tilfredsstillelse å se et nytt tre vokse opp fra et lite frø. Alle våre 58 morbærtrær har vi selv plantet som stiklinger, det tok oss fem år.

På bildet ser du Moringaer som blir til: Vi legger frøene i vått kjøkkenpapir i en lukket plastpose i sola, og etter ti dager spirer de.

I hagen kan du kjøpe poser med frø for 1 euro pr. pose. Johanna gir deg gjerne råd om hvordan du bruker frøene.

Vi sees i hagen!

We planted many of the plants and trees in the garden as cuttings or seeds ourselves

Juletid i hagen

Først vil vi i styret for Stiftelsen Klein-Schreuder ønske alle venner av hagen riktig god jul og godt nyttår. Også i juletiden er hagen åpen på våre faste tider lørdag og søndag fra 10.00 til 14.00. Det betyr imidlertid at vi i år er stengt på 1. og 2. juledag og på nyttårsdagen.

paard150

Men både på julaften og nyttårsaften kan du besøke oss i åpningstiden, og frem til 6. januar kan du fortsatt få med deg utstillingen av tre kunstnere og deres skulpturer i de tre materialene stein, jern og bronse. Jule- og nyttårstiden er en flott tid for en hyggelig utflukt til skulpturparken med familie og venner.

Også hagen selv er veldig attraktiv på vinteren. På lørdagene er det en sjanse for at du treffer på Leoni og Arend, som har gjort frivillig arbeid i hagen i en årrekke. Du er også velkommen til selv å melde deg som frivillig på lørdager mellom 10 og 12.

Allerede 4. februar åpner vi en ny utstilling: Ton Spaink viser malerier på den overdekkede terrassen. Hans kone Jolande stiller ut sine skulpturer av alabast, kalkstein og porebetong, og noen av hennes billedhoggerelever vil også vise sine verk.

Ved tilstrekkelig interesse (minst 5 deltakere pr. kurs) vil det på søndager fra 11. februar til 24. mars bli holdt malekurs ved Ton og skulpturkurs ved Jolande – All Round Painting and Sculpture Course. Ta kontakt med Jolande (e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.) hvis du ønsker mer informasjon om dette.

Blant de mange vekstene i hagen har vi noen flotte klatreplanter som den rosa-fiolette Amphilophium laxafolia som blomstrer svært lenge, også nå. Både Pyrostegia venusta og Thunbergia grandiflora er like spesielle.

pyrostegia400

Vi sees i hagen!

Styret i stiftelsen: Johannes Klein, Johanna Schreuder og Manuel Casado Puche.

Skulpturer i stein, jern og bronse

Fra 21. oktober viser Klein-Schreuder Skulpturpark verker av de tre kunstnerne Vicente Pérez Gonzálvez, Albèr te Brake og Monique Neyzen i tre ulike stiler og materialer.

Arbeidene til Vicente Pérez Gonzálvez (Spania) er formet av erfaringer som fremkommer fra en felles kilde som naturen. Hans marmor- og alabastskulpturer viser refleksjoner av plante­strukturer og tolkninger av den menneskelige formen. Den symbolske verdien overstiger den bokstavelige betydningen.

herfst23 s

Albèr te Brake (Nederland) lager imponerende jernskulpturer som først og fremst gjør seg bra utendørs. Tidligere arbeidet han mye med bronse og glass, men metall har alltid inspirert ham. Dette materialet har vært hans hovedfokus siden han bosatte seg i Spania.

Monique Neyzen (Nederland) lager dynamiske bronseskulpturer av dansere og hester, figurativt eller noe abstrakt. "Skulpturer full av bevegelse som nærmest hopper av sokkelen." Dynamikken forsterkes av individuelt designede jernsokler som inngår i helheten av verkene hennes.

Den festlige åpningen av utstillingen ved Manuel Casado Puche foregår lørdag 21. oktober kl. 11.00 ledsaget av tapas, et glass vin og klassisk musikk. Adgang koster 5 euro, og utstillingen varer til og med 6. januar 2024.

Avslutningsvis vil vi nevne at Leoni LeBonThi og Jolande Spaink vil undervise i tegning og billedhugging i hagen over nyttår.

Vi håper vi sees og ønsker deg et hyggelig besøk i hagen!

Regn i hagen

Ikke siden målingene startet, har det regnet så mye i mai måned som i år, hele 170 mm (normal årlig nedbør varierer fra 300 til 600 mm). Det er ikke vanskelig å få øye på de plutselige vannmengdene i hagen: Alt gror og blomstrer som aldri før. En spasertur I hagen er en opplevelse året rundt, men nå er hagen veldig spesiell.

brachychiton250

Hagen har nå eksistert i 25 år, og har i disse årene bokstavelig talt vokst til 3600 individuelle planter og over 230 arter. Vi har for eksempel mange frukttrær som alle sammen trives godt: granateple, avokado, morbær, appelsin, sitron, mandarin, litchi, kvede, aprikos, chirimoya, zapota, plomme og stikkelsbær.

Styret i stiftelsen har fått ny sekretær, han heter Manuel Casado Poche.

I oktober i år blir det en midlertidig utstilling i hagen igjen. Det blir en gruppeutstilling av Monique, Alber og Vicente, med skulpturer i bronse, jern og marmor.

Vi ønsker deg en fin sommer, vi sees i hagen!

Nyttår i hagen

Først og fremst vil vi som grunnleggere av Klein-Schreuder-stiftelsen ønske alle venner av hagen et riktig godt nytt år. Også i juletiden har skulpturparken de vanlige åpningstidene, lørdag og søndag fra kl. 10 til 14. Det betyr at vi har åpent på første nyttårsdag.

Hagen er verdt et besøk i alle årstider. Også nå blomstrer det trær som Erythrina caffra og planter som Pyrostegia venusta og Thunbergia grandiflora i pergolaen.

Dessuten forlenger vi vår flotte midlertidige utstilling med skulpturer av Antonio Imbernón og David Romero til 15. januar. Vi har begynt å tenke på neste utstilling og vil gjerne bli kjent med nye kunstnere. Ta kontakt hvis du har tips eller ideer!

tuin450
Vi vil benytte anledningen til å rette en stor takk til våre frivillige hjelpere, deriblant vår webmaster Willy Verwoerd, som i en årrekke har tatt så godt hånd om nettstedet vårt og nyhetsbrevene.

Gjør nyttårsdagen til en begivenhet og besøk hagen med dine venner og kjære.

For mer informasjon eller for å avtale et besøk utenom de faste åpningstidene (også for grupper) treffer du oss på e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller telefon (+34) 966 860 230.

Vi sees i hagen!

Johannes Klein og Johanna Schreuder

Imbernón og Vallinas

Etter en lang pause på grunn av koronarestriksjoner er Klein-Schreuder-stiftelsen svært glad for å kunne invitere til en midlertidig utstilling igjen. Denne gangen er det to kunstnere som stiller ut, nemlig Antonio Imbernón og David Romero Vallinas.

Den festlige åpningen av utstillingen finner sted 6. november kl. 11 ledsaget av et glass vin og en tapa fra huset.

ImbernónAntonio Imbernón er en figurativ skulptør som søker etter essensen. Han bruker et billedspråk der forskjellige flater gir form til verket han ønsker å skape. Han unnviker det oveflødige og representerer det som er nødvendig, uten tilføyelser. Han syntetiserer, men uten å avvike fra det han vil uttrykke. Farger gir merverdi i arbeidet hans fordi de hjelper å understreke budskapet.

Vallinas

David Romero Vallinas, kjent som "David Art Studio (DAS)" (Valencia, 1973), er en multidisiplinær artist som jobber med sykkelen som kunstnerisk objekt. Han har arbeidet med ulike prosjekter og teknikker, som olje på lerret, akryl, gravering og skulpturer. Hans hovedinteresse de senere årene har vært skulpturer, og han viser nå verkene sine i hagen. Han ønsker å bruke sykkelen som symbol og ikon ved å fokusere på sykkelen som urbant transportmiddel nå og i fremtiden.

Verkene kan kjøpes direkte fra kunstneren, og stiftelsen tar ingen kommisjon. Utstillingen kan besøkes til og med 1. januar, adgang er som vanlig 5 euro.

er en figurativ skulptør som søker etter essensen. Han bruker et billedspråk der forskjellige flater gir form til verket han ønsker å skape. Han unnviker det oveflødige og representerer det som er nødvendig, uten tilføyelser. Han syntetiserer, men uten å avvike fra det han vil uttrykke. Farger gir merverdi i arbeidet hans fordi de hjelper å understreke budskapet.

Spansk-norsk dag i skulpturparken

Det er i år 20 år siden Spansk-norske dager ble arrangert for første gang i Alfaz del Pi. Nå er dagene tilbake med en lang rekke aktiviteter i oktober.

hender200

Lørdag 22. oktober kl. 13.00 blir det et spennende arrangement i Klein-Schreuder Skulpturpark med følgende program:

  • Omvisning i skulpturparken der du blir kjent med skulpturene, deres kunstnere og hva som vokser i hagen.
  • Konsert med Katinka Nilssen, fiolin, Sherwin Ngan, piano og Siegmund Watty, piano.
  • Enkel servering av tapas og vin ved Åge Folkestad og Casa Vital.

Billetter koster € 25 og må kjøpes på forhånd senest 20. oktober hos ett av disse salgsstedene:

Alfaz del Pi     Den Norske Klubben, Casa de Cultura
Albir Notar, Kirkesenter Albir, Ask & Embla

De Spansk-norske dagene åpner 7. oktober og varer til 29. oktober. Klikk her for å se det fullstendige programmet (PDF).

Velkommen til en annerledes festdag i skulpturparken!

Julehilsen fra en stemningsfull hage

Styret i stiftelsen Klein-Schreuder ønsker alle venner av hagen en riktig god jul og et godt nytt år. Også i juleferien er skulpturparken åpen på våre vanlige tider: lørdag og søndag fra kl. 10 til 14 og de øvrige dagene etter forhåndsavtale pr. epost eller telefon.

2021 ble det andre året med korona. Det har vært mindre besøk i hagen, selv om man uanstrengt kan holde god avstand til andre besøkende der. Som vanlig er hagen et flott syn – en oase av ro i en turbulent verden. Med 45 skulpturer i den permanente utstillingen er det en flott opplevelse å besøke parken, selv om det på grunn av korona ikke er noen midlertidig utstilling.

Søndag 2. januar er det likevel et tilbud: Da arrangerer Mónica og Pablo en bioenergética-dag i hagen fra kl. 10 til 17 (på spansk). Inkludert lunsj og alle aktiviteter koster denne dagen 75 euro ved påmelding før 22. desember. Klikk her for utførlig informasjon (PDF).

Du treffer oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller telefon (+34) 966 860 230 hvis du har spørsmål eller ønsker å avtale et besøk for deg selv eller en gruppe utenom de faste åpningstidene.

På gjensyn i hagen!
Styret i stiftelsen

Kontakt oss

Fundación Klein-Schreuder
Cami del Pinar 23, 03580 Alfaz del Pi (Alicante), Spania

Telefon/faks: (+34) 966 860 230
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

GPS: 38° 36' 0.5" N,  0° 06' 30.4" W (38.600139, -0.108444)