Klein-Schreuder Beeldentuin


Tuinieren in een beeldentuin

Veel van onze bezoekers roemen de aanleg en het onderhoud van de beeldentuin. Het onderhoud, bv. het snoeien van 100 palmen en 58 moerbeibomen, om nog niet te spreken van het onkruid maaien in de hele tuin, is vreselijk veel werk.

In het begin deden we dat allemaal zelf maar nu zijn wij en ook de bomen meer dan twintig jaar ouder en gaat het niet meer. We hebben 10 uur per week betaalde professionele hulp en op zaterdagmorgen komen regelmatig vrijwilligers die ons helpen.

Marja onderhoudt al heel lang de beelden als die door zandregen of door de tijd vuil zijn geworden. In de winter komen Leoni en Arend helpen met allerlei noodzakelijk tuinwerk. Als u ook van tuinieren houdt en het leuk vindt om een steentje bij te dragen, horen we graag van u.

tuinieren275Eén van de belangrijkste dingen voor een tuin in ons klimaat is de watervoorziening. Wij hebben dus onmiddellijk na de aankoop van het land bij de Regantes een aansluiting gekocht op het boerenwater van Benidorm. Dit is gerecirculeerd rioolwater.

Toen wij de aansluiting kochten werden vaste stoffen door bezinking verwijderd. Nu wordt door beluchting ook het BZV (biologisch zuurstofverbruik) grotendeels verwijderd. Het CZV (chemisch zuurstofverbruik) wordt niet verwijderd, dat kan alleen door het gebruik van chemicaliën.

In de tuin ligt een systeem van leidingen met druppelaars bij de planten en bomen. Er zijn zes groepen die ieder een uur in werking zijn. Wij gebruiken ongeveer 10 m3 water per dag. Omdat wij wel steeds meer water gebruiken maar de hoofdleidingen niet dikker zijn geworden is de druk bij de sproeiers aan de lage kant er daarom zijn we nu bezig dikkere leidingen te monteren.

Veel van de planten en bomen in de tuin zijn door ons gestekt of gezaaid. Niet alleen vanwege de kosten maar ook omdat het zien opgroeien van een boom uit een zaadje veel vreugde en voldoening geeft. We hebben al onze 58 moerbeibomen zelf gemaakt uit stekken, daar hebben we vijf jaar over gedaan.

Op de foto ziet u Moringa’s in wording. De zaadjes worden in nat keukenpapier in een gesloten plastic zakje in de zon gelegd. Na 10 dagen lopen ze uit.

U kunt bij ons zakjes met zaden kopen. Een zakje kost 1 euro en Johanna geeft u graag raad over de behandeling van de zaden.

Tot ziens in de tuin!

We planted many of the plants and trees in the garden as cuttings or seeds ourselves

Feestdagen in de tuin

In de eerste plaats wensen wij, het bestuur van de Stichting Klein-Schreuder, alle liefhebbers van de tuin fijne feestdagen. De tuin is ook tijdens de feestdagen geopend op de vaste openingstijden, zaterdag en zondag van 10 tot 14 uur. Dat betekent dat wij kerstmis en nieuwjaarsdag gesloten zijn.

paard150Oudjaar zijn we geopend en dan kunt u nog tot 6 januari de tentoonstelling van drie kunstenaars in drie materialen zien. Maak een feest van uw oudejaarsdag of de dag voor kerstmis, bezoek de tuin en breng uw familie en kennissen mee.

De tuin is ook in de winter heel aantrekkelijk. Er is een kans dat u dan ook Leoni en Arend ontmoet die al vele jaren als vrijwilliger in de tuin werken. U kunt zich ook aanmelden als vrijwilliger op zaterdag­ochtenden van 10 tot 12 uur.

Op 4 februari openen we een nieuwe tentoonstelling. Ton Spaink toont onder het overdekte terras van het huis schilderijen. Zijn vrouw Jolande exposeert tegelijkertijd haar werk van albast, kalksteen en gasbeton en er is ook werk van enige leerlingen van haar beeldhouwlessen.

Bij voldoende animo (minstens 5 cursisten per cursus) worden er op zondagen van 11 februari tot 24 maart schilderlessen door Ton en beeldhouwlessen door Jolande gegeven: “All round painting and sculpture course”. Heeft u hier belangstelling voor, neem contact op met Jolande (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) voor meer informatie.

In de tuin bevinden zich ook enige prachtige klimplanten waaronder de rose-paarse Amphilophium laxafolia die erg lang bloeit, ook nu nog. De Pyrostegia venusta en de Thunbergia grandiflora zijn net zo bijzonder.

pyrostegia400

Tot ziens in de tuin!

Het bestuur van de Stichting: Johannes Klein, Johanna Schreuder en Manuel Casado Puche.

Beelden in steen, ijzer en brons

Vanaf 21 oktober exposeert beeldentuin Klein-Schreuder werk van de drie kunstenaars Vicente Pérez Gonzálvez, Albèr te Brake en Monique Neyzen in drie stijlen en materialen.

Het werk van Vicente Pérez Gonzálvez (Spanje) is gevormd door ervaringen die voortkomen uit een gemeenschappelijke bron zoals de natuur. Zijn marmeren en albasten sculpturen tonen reflecties van plantstructuren en interpretaties van de menselijke vorm. De symbolische waarde gaat verder dan de letterlijke betekenis.

herfst23 s

Albèr te Brake (Nederland) maakt indrukwekkende ijzeren sculpturen, vooral voor buiten. Vroeger werkte hij veel met brons en glas, maar metaal heeft hem altijd geïnspireerd. Sinds hij in Spanje woont, ligt daarop zijn focus.

Monique Neyzen (Nederland) maakt dynamische bronzen van dansers en paarden, figuratief of wat geabstraheerd. «Beelden vol beweging die van hun sokkel lijken te springen». Speciaal ontworpen ijzeren standaarden versterken de dynamiek, ze vormen een integraal deel van haar werk.

De feestelijke opening van de tentoonstelling door Manuel Casado Puche is op zaterdag 21 oktober om 11 uur met een tapa, een glaasje wijn en klassieke muziek. De entree is 5 euro, de tentoonstelling duurt tot en met 6 januari 2024.

Rest ons nog u te informeren dat Leoni LeBonThi en Jolande Spaink in het nieuwe jaar lessen gaan geven in schilderen en beeldhouwen.

Tot ziens in de tuin, we wensen u een prettig bezoek!

Albèr te Brake (Nederland) maakt indrukwekkende ijzeren sculpturen, vooral voor buiten. Vroeger werkte hij veel met brons en glas, maar metaal heeft hem altijd geïnspireerd. Sinds hij in Spanje woont, ligt daarop zijn focus.

Monique Neyzen (Nederland) maakt dynamische bronzen van dansers en paarden, figuratief of wat geabstraheerd. «Beelden vol beweging die van hun sokkel lijken te springen». Speciaal ontworpen ijzeren standaarden versterken de dynamiek, ze vormen een integraal deel van haar werk.

De feestelijke opening van de tentoonstelling door Manuel Casado Puche is op zaterdag 21 oktober om 11 uur met een tapa, een glaasje wijn en klassieke muziek. De tentoonstelling duurt tot en met 6 januari 2024.

Rest ons nog u te informeren dat Leoni LeBonThi en Jolande Spaink in het nieuwe jaar lessen gaan geven in schilderen en beeldhouwen.

Voor informatie of om een bezoek in de tuin buiten de vaste openingstijden af te spreken (ook voor groepen) kunt u ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op (+34) 966 860 230.

Tot ziens in de tuin, we wensen u een prettig bezoek!

Regen in de tuin

Nog nooit sinds het begin van de metingen heeft het in de maand mei zoveel geregend als dit jaar, 170 mm (de normale jaarlijkse hoeveelheid varieert van 300 tot 600 mm). In de tuin is de plotselinge watervloed goed te zien, alles groeit en bloeit als nooit tevoren. Een wandeling in de tuin is een genoegen in alle jaargetijden maar nu is de tuin heel speciaal.

brachychiton250Rob Verlinden, bekend van zijn Nederlandse tv-programma’s “Eigen huis en tuin”, was bij ons, hij maakte twee aantrekkelijke video’s in de meiregen. U kunt ze hier en hier bekijken. Ze geven een goed idee van wat er aan planten, bomen en beelden in de tuin is te zien.

Onze tuin is nu 25 jaar en is in die jaren letterlijk gegroeid naar 3600 individuele planten en meer dan 230 verschillende soorten. We hebben bijvoorbeeld veel fruitbomen die alle goed functioneren: granaatappel, avocado, moerbei, sinaasappel, citroen, mandarijn, lychee, kweepeer, abrikoos, chirimoya, zapota, pruim en de kaapse kruisbes.

Het bestuur van de stichting heeft een nieuwe secretaris, zijn naam is Manuel Casado Poche.

In oktober van dit jaar is er weer een tijdelijke tentoonstelling in de tuin. Het wordt een groepstentoonstelling van Monique, Alber en Vicente, met beelden van brons, ijzer en marmer.

We wensen u een prettige zomer, tot ziens in de tuin!

Nieuwjaar in de tuin

In de eerste plaats wensen wij, dat zijn de oprichters van de Stichting Klein-Schreuder, alle vrienden en vriendinnen van de tuin een gelukkig Nieuwjaar. De tuin is ook tijdens de feestdagen geopend op de vaste openingstijden, zaterdag en zondag van 10 tot 14 uur. Dat betekent dat wij nieuwjaarsdag geopend zijn.

De tuin is in alle seizoenen de moeite waard, ook nu staan er bomen in bloei zoals de Erythrina caffra en planten zoals de Pyrostegia venusta en de Thunbergia grandiflora in de pergola.

Bovendien verlengen we de mooie tentoonstelling met beelden van Antonio Imbernón en David Romero tot 15 januari. Wij denken ook na over een nieuwe tentoonstelling en zijn op zoek naar nieuwe kunstenaars. Heeft u een tip of een idee? Laat het ons horen!

tuin450
Vrienden van de tuin weten vast al dat daar ook beelden te zien zijn van de oprichtster van de stichting, Johanna Schreuder. Na veelvuldig contact met kunstenaars ontdekte zij haar eigen roeping voor de beeldhouwkunst.

Maar wist u dat oprichter Johannes Klein al jaren columns schrijft? Zijn ‘Tegendraedtse’ columns verschenen tot 2021 onder pseudoniem in weekblad Hallo en u kunt ze nu lezen op www.tegendraedt.nl.

Verder willen wij hier een woord van dank wijden aan al onze waardevolle vrijwilligers, waaronder onze webmaster Wil Verwoerd, die al jaren ons web en de nieuwsbrieven zo mooi verzorgt.

Maak een feest van uw nieuwjaarsdag, bezoek de tuin en breng uw geliefden en vrienden mee.

Voor informatie of om een bezoek in de tuin buiten de vaste openingstijden (ook voor groepen) af te spreken kunt u ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op (+34) 966 860 230.

Tot ziens in de tuin!

Johannes Klein en Johanna Schreuder

Imbernón en Vallinas

Na een lange stop wegens coronamaatregelen is de Stichting Klein-Schreuder heel blij u weer uit te kunnen nodigen voor een nieuwe expositie in de tuin. Het wordt een expositie van twee kunstenaars, Antonio Imbernón en David Romero Vallinas.

De feestelijke opening is op 6 november om 11.00 u met een glaasje wijn en een tapa van het huis.

ImbernónAntonio Imbernón is een figuratieve beeldhouwer die op zoek is naar de essentie. Hij gebruikt een taal waarin verschillende vlakken vorm geven aan het stuk dat hij wil creëren. Hij vlucht voor het overbodige en vertegenwoordigt wat nodig is, zonder meer. Hij synthetiseert, maar zonder af te wijken van wat hij wil uitdrukken. Kleur is een meerwaarde in zijn werk, omdat het helpt om zijn boodschap te accentueren.

Vallinas

David Romero Vallinas, bekend als "David Art Studio (DAS)" (Valencia, 1973) is een multidisciplinaire artiest die met de fiets als artistiek object werkt. Hij heeft in verschillende projecten en technieken gewerkt, zoals olie op canvas, acryl, graveren en beelden maken. In beelden maken heeft hij de laatste jaren de meeste interesse en hij laat nu zijn werk in de tuin zien. Hij wil de fiets gebruiken als een symbool en ikoon door de focus op de fiets te leggen als middel voor stadsvervoer voor nu en in de toekomst.

De beelden zijn direct van de artiest te koop, de stichting vraagt geen commissie. De expositie is open tot en met 1 januari en de entree is zoals gewoonlijk € 5.

Kerstgroet uit een sfeervolle tuin

Het bestuur van de Stichting Klein-Schreuder wenst alle vrienden en vriendinnen van de tuin een fijn Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar. De tuin is ook tijdens de feestdagen geopend op de vaste openingstijden: zaterdag en zondag van 10 tot 14 uur en overige dagen na voorafgaande afspraak per mail of telefoon.

2021 was het tweede coronajaar. De tuin krijgt minder bezoek ondanks het feit dat je er moeiteloos afstand kunt houden. De tuin staat er als vanouds prachtig bij, een oase van rust in een turbulente wereld. Met 45 kunstwerken in de permanente collectie is een bezoek aan de tuin een feest, al is er door corona geen tijdelijke tentoonstelling.

Op 2 januari is er van 10 tot 17 u wel een bioenergética-dag in de tuin, georganiseerd door Mónica en Pablo (voertaal Spaans). Inclusief lunch en alle activiteiten kost deze dag € 75 bij aanmelding voor 22 december. Klik hier voor volledige informatie (PDF).

U kunt ons bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en telefonisch op (+34) 966 860 230 voor informatie en voor een afspraak voor een bezoek aan de tuin, ook voor groepen, buiten de vaste openingstijden.

Tot ziens in de tuin!
Het bestuur van de Stichting

Feest in de beeldentuin

Ieder jaar op 16 april herdenkt l'Alfàs del Pi dat de gemeente op deze dag in 1836 zelfstandig werd bij de afscheiding van de Baronie van Polop. Sinds 2010 wordt op 16 april ook jaarlijks de Premi L'Alfàs uitgereikt. Dit jaar gaat de prijs naar Johannes P. Klein en Johanna Schreuder van de Stichting Klein-Schreuder.

prijs1"Deze prijs is in het leven geroepen om het erfgoed van onze gemeente te waarderen. Bij deze gelegenheid willen we het prachtige werk erkennen dat de Stichting Klein-Schreuder doet om cultuur en kunst te promoten", legt burgemeester Vicente Arques uit.

Zowel Johannes als Johanna bedankten de gemeente l'Alfàs del Pi voor het toekennen van deze onderscheiding, "voor het vertrouwen en de toewijding die ze tonen aan onze Stichting, die na 20 jaar hard werken en veel investeringen ons in staat hebben gesteld om de beeldentuin te creëren die je vandaag kunt zien."

Om de prijsuitreiking te vieren organiseerde de gemeente een feestelijke bijeenkomst in de tuin met een uitgebreid ontbijt en muziek door een klarinetkwartet.

prijs2 450

De oprichters en het bestuur van de stichting werd veel lof toegezwaaid. De tuin geniet regionaal, maar ook nationaal en internationaal bekendheid en de bijdrage aan kunst, cultuur en toerisme zijn zeer waardevol voor de gemeente. Onlangs werd de tuin ook erkend als een van de tien mooiste in de Valenciaanse Gemeenschap.

Tot slot maakten de genodigden een wandeling door de tuin. De tuin werd weer veel geprezen.

Contact

Fundación Klein-Schreuder

Cami del Pinar 23, 03580 Alfaz del Pi (Alicante), Spanje

 

Telefoon/fax (+34) 966 860 230

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

GPS: 38° 36' 0.5" N,  0° 06' 30.4" W (38.600139, -0.108444)

38° 36' 0.20" N,  0° 6' 30.10" W38° 36' 0.20" N,  0° 6' 30.10" W