Hagestell i en skulpturpark
- Publisert 02. juni 2024
Mange av gjestene våre gir oss ros for hageanlegget i skulpturparken og hvor fint det er vedlikeholdt. Hagestellet, deriblant beskjæring av 100 palmer og 58 morbærtrær, for ikke å snakke om å holde ugresset i hele hagen under kontroll, er utrolig arbeidskrevende.
I begynnelsen gjorde vi alt selv, men siden den gangen er både vi og trærne blitt over tyve år eldre, og vi makter det ikke lenger. Nå har vi profesjonelle gartnere som hjelper oss ti timer i uken, og på lørdager er det også kjærkomne frivillige som stiller opp.
Marja har i mange år tatt seg av skulpturene når de trenger stell etter sandregn eller fordi tiden går. Og på vinteren hjelper Leoni og Arend oss med alle slags nødvendig hagearbeid. Hvis du også er glad i hagestell og har lyst til å bidra, hører vi gjerne fra deg.
En av de viktigste tingene for en hage i vårt klima er vannforsyningen. Umiddelbart etter at vi overtok eiendommen, kjøpte vi derfor en tilkobling til landbruksvannet fra Benidorm hos Regantes. Dette er resirkulert avløpsvann.
Da vi koblet oss til dette nettet, ble vannet bare mekanisk renset ved å la faste stoffer synke til bunns. Gjennom lufting blir nå også det biologiske oksygenforbruket (BOF) redusert. Det kjemiske oksygenforbruket (KOF) blir ikke behandlet, det må gjøres med kjemikalier.
I hagen er det lagt ut et nett med dryppslanger for å vanne plantene og trærne. De er inndelt i seks grupper der hver gruppe etter tur vannes en time, til sammen med ca 10 m3 pr. dag. Fordi vi bruker stadig mer vann samtidig som slangene ikke har økt i dimensjon, begynner trykket ved vanningspunktene å bli i minste laget. Derfor er vi nå i gang med å legge ut tykkere slanger.
Mange av trærne og plantene i parken har vi selv satt som stiklinger eller sådd med frø. Ikke bare for å spare penger, men fordi det gir stor glede og tilfredsstillelse å se et nytt tre vokse opp fra et lite frø. Alle våre 58 morbærtrær har vi selv plantet som stiklinger, det tok oss fem år.
På bildet ser du Moringaer som blir til: Vi legger frøene i vått kjøkkenpapir i en lukket plastpose i sola, og etter ti dager spirer de.
I hagen kan du kjøpe poser med frø for 1 euro pr. pose. Johanna gir deg gjerne råd om hvordan du bruker frøene.
Vi sees i hagen!